Villakvarterets vilde vandprojekt

Om projektet
I boligområderne Risvangen og Vorrevangen i det nordlige Aarhus renoveres et ældre og underdimensioneret kloaksystem. Regnvand og spildevand skal adskilles, og mange borgere vælger at håndtere regnvandet på egen grund med råd og vejledning fra den lokale vandforsyning.

I området omkring Risvangen og Vorrevangen vil man adskille regnvand og spildevand. Det gamle kloaksystem har ikke tilstrækkelig kapacitet, når det regner kraftigt. Derfor skal regnvandet håndteres på overfladen, hvilket både vil sikre områderne imod oversvømmelser og sikre rent badevand ved den nærliggende badeanstalt. Projektet er et af de første af sin slags i Aarhus, og det er planen, at projektet skal stå færdigt i 2020.

Forsyningen Aarhus Vand har bedt områdets i alt 170 grundejere om at deltage i planlægningen af de fælles arealer og tage stilling til, hvordan regnvandet skal håndteres på deres egen matrikel. Indtil videre har ca. 300 boliger besluttet at håndtere regnvandet på privat grund. Resten har valgt at tilkoble sig de fælles LAR-løsninger. Borgerne skal selv finansiere anlægningen af LAR-løsninger i deres egne haver, men de kan efterfølgende få tilbagebetalt deres tilslutningsbidrag. De fælles løsninger indgår i Aarhus Vands budget og betales derfor gennem vandafledningsafgiften.

Det er værd at fremhæve ...

... hvordan Aarhus Vand har fokuseret på nyskabende læringsprocesser og at generere erfaringer gennem hele projektet. Det gælder både i forbindelse med involveringen af borgerne og i kontakten med kommunens forvaltninger og andre aktører, herunder lokale virksomheder, organisationer og boligforeninger.

Borgerinddragelsesprocessen har været grundig, og det har krævet sit af borgerne at deltage aktivt og medbestemmende hele vejen igennem. Det har været nødvendigt med en tæt dialog og vejledning undervejs. Der er fx etableret syv demonstrationshaver i nabolaget. Der er afholdt workshops, borgermøder og ”åben have” i demonstrationshaverne, hvor også kloakmestre og bygningsentreprenører deltog. Her kunne borgerne få både konkret vejledning og praktisk inspiration.

Der er udarbejdet et metodekatalog om de mange muligheder for at tilbageholde, forsinke, rense, anvende eller fordampe regnvandet. Det drejer sig fx om regnbede, vandrender, faskiner og regnvenlig belægning. I kataloget beskrives løsningernes opbygning, funktion og drift, ligesom eventuelle krav ved etablering og ansøgning gennemgås.

Projektet har nu kørt siden 2014 og rummer allerede mange spændende løsninger og initiativer på både privat og offentlig grund. De første af Aarhus Vands anlæg etableres senere i år.

Interesseret i at vide mere?
Kontakt Anne Laustsen, fagchef, Aarhus Vand, på telefon 89 47 11 35.