Derfor skal vi klimatilpasse

Det danske vejr har ændret sig, og det skal vi forholde os til.

Eksempler på klimatilpasning

Her kan du se inspirerende eksempler på klimatilpasning.

Siden 1873 er gennemsnitstemperaturen i Danmark steget med 1,5 grader. Den årlige regnmængde er i samme periode steget med 15%. Vi skal vænne os til længere tørkeperioder, der afbrydes af pludselig og kraftigere regn.

Skybrud og voldsomme regnmængder sætter kloaksystemerne under et kæmpe pres. De er ganske enkelt ikke bygget til de nuværende mere ekstreme vejrforhold, og resultatet er oversvømmede kloakker, hvis indhold ender i kældre og andre udsatte steder.

I stedet for at investere enorme summer i at udvide kloakkerne handler klimatilpasning om at mindske regnvandets belastning på kloaksystemet og i stedet høste de fordele, der ligger i at beholde regnvand som en ressource på overfladen.

Det regner med fordele

Her på Samvejr kan du blive klogere på det, vi kalder den nye klimavirkelighed. Her kan du også se, hvad vi i fællesskab kan gøre for at omstille os gennem klimatilpasning og samtidig skabe grønnere omgivelser til gavn for alle. De løsninger, der skal håndtere de stigende regnmængder, kan eksempelvis udnyttes til at etablere rekreative arealer, legepladser, sportsfaciliteter eller andre former for levende lokalmiljøer.

Derudover er der en række økonomiske incitamenter for den enkelte borger til at deltage i klimatilpasning. Det kan blandt andet være i form af tilskud til klimasikring på privat grund.

Bliv en del af løsningen

Ikke to klimatilpasningsprojekter er ens. Løsninger tilpasses altid de lokale forhold, og ingen kender disse bedre end de borgere, der bor i området. Du som borger er derfor helt uvurderlig i udviklingen af attraktive løsninger til gavn for både din bolig og dit nærmiljø.