Borgere bag værn mod havet

Om projektet
Omø ligger 17 km sydvest for Skælskør og har siden år 2000 været plaget af adskillige oversvømmelser. Nu har øen fået 1.100 m dige.

Det tog syv år at føre planerne om et dige på Omø ud i livet. Det var de lokale øboere, der startede projektet, og det tog tid at etablere et formelt samarbejde med Slagelse Kommune og Kystdirektoratet.

Det stod dog hurtigt klart, at det var svært at nå til enighed om økonomien i projektet. I første omgang stod øens lodsejere til at bidrage med en stor egenbetaling, hvilket satte et midlertidigt stop for arbejdet. Først med en ny finanslov, en kommunal bevilling og såkaldte LAG-midler, kom der fart i projektet.

Opførelsen af digerne begyndte kort før jul i 2013. Undervejs har projektet været igennem flere tilpasninger og forhandlinger. Da projektet stod færdigt i slutningen af 2015, var der etableret tre typer havdiger i forskellig højde og en højvandsmur af træ. Anlægget omfatter også et rekreativt anlæg i forlængelse af lystbådehavnen i den lille by Kirkehavn.

Planer for en omlægning af lystbådehavnen var allerede i støbeskeen, før digeprojektet blev sat i gang, og det har derfor været vigtigt for både borgere og kommune, at der er sammenhæng mellem og samarbejde om de to projekter. Derudover var det en vigtig del af projektet at tage hensyn til øens flora og fauna. Derfor er der flere steder i diget indlagt små faunapassager, så dyr kan færdes uhindret.

Interesseret i vide mere?

Kontakt Bo Gabe, Teknik og Miljø, Slagelse Kommune, på telefon 58 57 95 21 eller mail bogab@slagelse.dk

Det er værd at fremhæve...

… at projektet på Omø blev iværksat af lokale borgere. Det har derfor krævet et stærkt samarbejde internt i beboergruppen – og med de eksterne partnere. Samtidig er projektet flettet godt sammen med den områdefornyelse, som øen i forvejen stod over for, ligesom der er taget hensyn til øens flora og fauna.