sØnæs – borgernes nye ø

Området ved sØnæs var tidligere en klynge sumpede fodboldbaner og var derfor et oplagt sted til håndtering af regnvand. Idéen opstod, da det lokale forsyningsselskab ledte efter et område til en ny rensedam. Det nye sØnæs har skabt et inspirerende og grønt landskab, der gør området langt mere attraktivt. Foruden rensedam og regnvandshåndtering har man også etableret rekreative muligheder for de lokale borgere. 

Området består af rensedammen, der bugter sig igennem landskabet og omdanner sØnæs til en ø. Rensedammen sørger for, at fosfor- og kvælstofudledningen i Søndersø mindskes. Rundt om rensedammen er der fem mindre søer, der langsomt fyldes op en efter en i takt med regnvejrets kraft og varighed.

I søerne bundfælder vandet sig og ledes efterfølgende ud i Søndersø. På den måde er de lavtliggende boligområder i nærheden langt mere beskyttet mod oversvømmelse. sØnæs kan rumme 36.000 m3, hvilket svarer til en 100-årshændelse. I en situation med meget regn eller skybrud vil hele sØnæs til sidst være omdannet til ét stort søområde. Det vil dog stadig være muligt at benytte sig af området, fordi stierne udgør et netværk af diger, som man kan bevæge sig rundt på.

sØnæs kan altså bruges som rekreativ park i al slags vejr. Naturen forandrer sig i takt med vejret, hvor øer og åer vokser sig større eller mindre alt afhængigt af regnvandsmængden. Derfor er området også ramme for mange forskellige aktiviteter, fællesskaber, naturoplevelser og hverdagsliv. Hvor området før mest blev brugt til fodbold, indbyder det i dag også til picnic, bmx, parkour, kajak, familieudflugter og meget mere. På den måde har sØnæs gjort den sydlige del af Viborg til et mere attraktivt område for både nuværende og tilflyttende borgere. Du kan besøge sØnæs digitalt via appen af samme navn.

Interesseret i at vide mere?
Kontakt projektleder og arkitekt hos Møller & Grønborg Kristine Leth Juul på telefon 61 70 74 80 eller mail klj@mgarkitekter.dk

 

Det er værd at fremhæve...

…hvordan anlæggets tekniske foranstaltninger er tænkt sammen med løsninger, der inviterer til socialt samvær, leg og læring. Eksempelvis fungerer en erosionsbarriere også som trædesten eller bmx-udfordring. På den måde er sØnæs også blevet en park og et byrum, hvor mennesker kan mødes.