Et udendørs undervisningslokale

Om projektet
I Solrød Strand gik man sammen om at omdanne et lavtliggende kratareal til et spændende grønt område, der også fungerer som opsamlingssted, når regnen virkelig falder.

Kilen var et misligholdt kratareal, der mest blev brugt til hundeluftning. Arealet trængte til en kærlig hånd, så flere kunne få glæde af det. Så da man samtidig havde brug for et opsamlingssted til regnvandet fra det omkringliggende boligområde, der længe havde været plaget af oversvømmelser, valgte man at slå to fluer med et smæk.

Det nye anlæg består af to store bassiner, som tilbageholder det regnvand, der via kanaler ledes fra de omkringliggende boligblokke. Først ledes vandet igennem et mindre bassin, Regnhaven, som kan rumme 522 m3 vand. Ved almindeligt regnvejr siver vandet ned eller fordamper her. Når det regner kraftigere, bliver bassinet fyldt, og vandet løber derefter videre til et større bassin, der også fungerer som street basket-bane. Det kan rumme hele 1.980 m3 vand. Herfra pumpes vandet ud i Solrød Bæk. Hele anlægget kan rumme 2.902 m3 regnvand, hvilket svarer til en 10-årshændelse.

Anlægsarbejdet afsluttes efter planen i efteråret 2016, hvor projektet har været undervejs i tre år – en proces, hvor lokale borgere har spillet en stor rolle.

Når anlægget står færdigt, kan det bruges til forskellige rekreative aktiviteter, både i regn- og tørvejr. Det er Solrød Gymnasium, der ejer grunden, så undervisningsmulighederne har også været et centralt element i planlægningen.

Det store bassin indbyder til idræt og fysisk aktivitet som boldspil, crossfit og parkour. I det mindre bassin findes Regnhaven. Her er der plads til fordybelse og nærstudier af det dyre- og planteliv, der er i vandet. Bassinerne er desuden opbygget af forskellige jord- og stenarter, så elever kan tage jordprøver og lave forsøg med vandgennemstrømning. Læring er i det hele taget et vigtigt element i hele projektet – ikke kun for gymnasieeleverne, men for alle Solrøds borgere, der har fri adgang til anlægget.

Helt fra begyndelsen var det et stort ønske at involvere lokale borgere mest muligt i planlægningen af projektet og ad den vej skabe lokal ejerskab i et ellers forsømt område. Borgerinddragelsen viste sig at være en krævende proces for alle parter og har givet vigtige erfaringer i forhold lignende klimatilpasningsprojekter.

Interesseret i at vide mere?
Kontakt Jeppe Erikstrup Møller, byplanlægger, Solrød Kommune, på telefon 56 18 22 51 eller mail jen@solrod.dk

Det er værd at fremhæve …

… Kilens mange funktioner. Anlægget klimasikrer store dele af det centrale Solrød og kan samtidig bruges til ophold, aktivitet og læring, både i tørvejr, og når det regner. Borgerinddragelsen har desuden givet værdifulde erfaringer, der kan gavne andre lignende projekter.