Et blågrønt andelsboliggårdrum

Om projektet
I andelsboligforeningen på Vilhelm Thomsens Allé i Valby besluttede man i 2009, at det var nødvendigt med nye afløbsinstallationer. Dette åbnede op for muligheden for at afprøve lokal afledning af regnvand.

Efter et brud på de 80 år gamle afløbsrør i ejendommen og oversvømmelser efter et helt almindeligt regnskyl erkendte andelsforeningens bestyrelse, at rørene måtte skiftes ud. Dette åbnede for muligheden for at afprøve, hvad der på dette tidspunkt stadig var et nyt område i dansk kontekst – lokal afledning af regnvand, LAR. Med 133 lejligheder i foreningen er andelsforeningens klimatilpasningsprojekt ikke kun det første – det er også blandt de største projekter, hvor regnvandshåndtering er fuldstændigt koblet fra det kommunale kloaksystem.

Foreningen besluttede at anlægge et LAR-system, så man kunne håndtere regnvand på egen grund. Rent teknisk betød det, at der måtte anlægges både et underjordisk og et overjordisk LAR-system. Under jorden er nedgravet 2.200 kassetter, som skal tilbageholde og nedsive regnvandet. Samme effekt opnås over jorden med flere regnbede, grønne tage, skråninger og vandrender. 

Ved at holde regnvandet på overfladen i længere tid opnås også en øget fordampning. Samlet set betyder det, at anlægget vil kunne rumme så store mængder regnvand, at det kun vil belastes af en 100-årshændelse.

Da andelsforeningen nu er koblet af det kommunale kloaksystem, har de fået 3 mio. kr. i refusion. Disse penge har finansieret hovedparten af anlægget. Københavns Kommune, Center for Park og Natur og ByhaveNetværket har været samarbejdspartnere i projektet. Projektet var tre år undervejs og tog den tid, fordi andelshaverne skulle involveres og i flere tilfælde overtales. Der var derfor en længerevarende og omfattende mobiliseringsproces, der sammen med økonomiske udfordringer betød, at projektet trak ud og måtte omtænkes. 

Slutresultatet er et grønt gårdrum, hvor grønne tage, regnbede og vandrender er en del af udearealet. Der er plantet nye træer og sat en legeplads op. Der er også mulighed for leg og aktivitet på træbroer, der går over vandrenderne. 

Interesseret i at vide mere?

Kontakt Niels Lützen, landskabsarkitekt, Niels Lützen Landskabsarkitekter, på telefon 33 11 66 73 eller mail nl@nl-landskab.dk

Det er værd at fremhæve …

... at det var andelsforeningens beboere, der havde den endelige beslutning om projektets liv og form. Det var derfor afgørende, at den demokratiske proces var så konstruktiv som muligt. Heldigvis bar samarbejdet frugt, og anlægget står i dag som et blågrønt gårdrum, der indbyder til både ophold og leg, samtidig med at foreningen nu kan håndtere alt sit regnvand selv.