Højvandsmur og havneliv

Om projektet
På havnen i Lemvig bugter sig en ganske speciel mur – en højvandsmur, som beskytter Lemvig Havn og By mod forhøjet vandstand i forbindelse med kraftige storme.

Muren har flere gange vist sit værd, blandt andet under stormene Bodil og Dagmar, og er efterfølgende blevet prisbelønnet for den innovative løsning.

Det sker fra tid til anden, at vandstanden i Limfjorden forhøjes, hvilket i Lemvig i lang tid var lig med oversvømmelser på havnen og sommetider i byen. I 2012 blev det derfor besluttet at igangsætte projektet Le Mur – en højvandsmur, der skal sikre Lemvig mod oversvømmelser i forbindelse med stormvejr og forhøjet vandstand i Limfjorden. Muren er konstrueret af solidt funderede betonelementer, der er boltet sammen. Den er 80-120 cm høj, strækker sig 350 m langs havnen og brydes kun af seks skydeporte, der kan lukkes manuelt i tilfælde af risiko for stormflod.

Foto: Mads Krabbe

Det er værd at fremhæve …

... hvordan Le Mur allerede har vist sit værd under flere storme. Muren har holdt vandet ude af Lemvig By flere gange, og de tekniske løsninger fungerer. Ligeledes lader de rekreative elementer i projektet til at være faldet i god jord hos byens borgere, som har taget det nye byrum til sig og benytter det flittigt. Kombinationen af klimatilpasning og byrumsudvikling på Lemvig Havn kan derfor være til inspiration for mange andre.

Muren er ikke kun et værn mod stormfloder, men er også et aktivt møbel i byrummet. Lemvig Havn er på den måde transformeret fra en historisk industri- og fiskerihavn til et rekreativt byrum, som borgerne bruger på helt nye måder. Langs muren er der monteret siddepladser og bænke, og der er etableret legeredskaber og andre opholdsområder i nærheden.

Byens borgere har været involveret i forskellige stadier af udviklingsprocessen. I idéfasen blev der afholdt borgermøder, hvor kommunens borgere og virksomheder var inviteret til at byde ind med forslag til højvandsmurens udformning og brugsmuligheder. Nogle borgere var bekymrede for, at en mur ville tage udsyn eller forhindre brug af havnen, så murens oprindeligt planlagte højde blev justeret en smule ned for at imødekomme disse bekymringer. Borgerne har også bidraget i anlægsfasen, idet nogle af byens børn har udsmykket muren med mosaikker, mens den lokale produktionsskole har stået for konstruktionen af siddemøblerne. I dag bruges havnen flittigt og er blevet et centralt mødested for byens borgere.

På baggrund af denne kombination af klimatilpasning, innovative tekniske løsninger og rekreativt byrum er Le Mur blevet belønnet med både Kommunalteknisk Chefforenings (KTC) innovationspris og Bæredygtige Beton Prisen 2015.

Interesseret i at vide mere?
Kontakt Mariane Vistisen Lindskov, arkitekt og projektleder, Lemvig Kommune på telefon 96 63 14 16 eller mail mariane.vistisen@lemvig.dk