Den klimasikrede kanalby

Om projektet
FredericiaC er en helt ny bydel, der bliver et af Danmarks helt kystnære områder. I løbet af 2015-16 udvikles FredericiaC til Jyllands første kanalby, der i sin udformning vil være en sikring mod stigende havvand og oversvømmelser i forbindelse med stormvejr.

Den nye bydel er bygget op omkring tre kanaler. Kanalerne kan rumme de indtrængende vandmasser, ligesom jorden fra udgravningen bruges til et dige, der afskærmer det nærliggende område fra forhøjet vandstand. Diget bliver 1-2,5 m højt og opbygges af trapper og ramper, så der er adgang til vandet, når vandstanden er normal.

Kanalerne er dog ikke kun værn mod havvandsstigning. De tjener også et rekreativt og forskønnende formål. Der er gode muligheder for leg og aktiviteter både i og omkring kanalerne, ligesom der er gjort plads til ophold og afslapning på promenaderne med udsigt over Lillebælt og Gammel Havn. 

Spørgsmålet om parkering har været en central udfordring i planlægningen. Den er løst ved at placere parkeringskældre under lejlighedskomplekser og med parkeringspladser i gårdrum. På den måde forbliver byrummet grønt og tilgængeligt for områdets borgere. 

Som led i at sammentænke klimatilpasning og byfornyelse har projektet brugt borgerinddragelse som et strategisk værktøj gennem hele udviklingen. Fra første færd har byens borgere, erhvervsliv, foreninger og organisationer været med til at påvirke og udvikle de fremtidige byrum i området.

Interesseret i at høre mere?
Kontakt projektdirektør, Tim E. Andersen på telefon 29 13 44 88 eller mail tea@fredericiac.dk

Det er særligt værd at fremhæve …

... at FredericiaC har prioriteret klimatilpasning som et grundlag for den strategiske byplanlægning og -udvikling. På den måde sikres de rigtige løsninger til de enkelte områder, mens der samtidigt skabes en social og fysisk merværdi.